lunes, 12 de junio de 2017

El San Onofre de Ribalta






San Onofre Anacoreta, Patrono de Algemesí. 




"Rey, Anacoreta, Abad,
asombro de perfección,
sednos, Onofre, Patrón,
en cualquier adversidad."

(De los antiguos "Gozos del Portentoso Monarca Anacoreta Patrón de la Villa de Alchemesí, venerado en su hermita", entre 1750 - 1830.)




   San Onofre Anacoreta, Patrono de Algemesí, óleo sobre lienzo pegado a tabla, obra de Ribalta (1609 - 1610), que se encontraba antiguamente en el Retablo Mayor de San Jaime. Actualmente en el Museo parroquial (que no es que sea un museo como tal, que estaría muy bien...). La pintura actual de San Onofre en el Retablo Mayor es obra de Segrelles (y se ve con dificultad, por cierto).
   La imagen del Ribalta es bellísima, aparece representado como ermitaño, a sus pies la corona...

   Reproducimos parte del texto del excelente, imprescindible estudio "L'obra pictòrica de Francesc Ribalta a Algemesí", de Joan Carles Gomis Corell (2006), donde habla de esta pieza:

   "Sant Onofre
   Ocupava - així es manté actualment, si bé la representació del sant ha estat substituïda per un altra de Segrelles i l'original està a la sagristia - el mateix compartiment que sant Joan però al carrer de la dreta. Primer de tot, sant Onofre és un sant de gran devoció a Algemesí i, per tant, és totalment lògic que estiga al retaule major de la parròquia, com també ho està a la portada principal de l'esglesia, a la fornícula de l'esquerra de l'àtic, juntament amb la patrona, la Mare de Déu de la Salut.
   Sant Onofre fa parella amb sant Joan perquè (...) es retirà al desert seguint l'exemple del Baptista."

   Según la leyenda, estando San Onofre en el desierto como ermitaño "un àngel li portava la comunió", por lo que "sant Onofre és, en certa manera, símbol de la comunió dominical. Com a tal, de vegades se'l representa amb l'hostia i el calze com a atributs iconogràfics", y también se le representa "rebent la comunió de mans d'un ángel. Ribalta, però, el representa genuflexe, amb les mans juntes a l'altura del pit, adorant la creu."
   Y lo muestra (efectivamente es la manera más habitual y reconocible de representar a San Onofre) como un anciano con larga barba, vestido apenas con unas hojas.




   Bibliografía: Joan Carles Gomis Corell: "L'obra pictòrica de Francesc Ribalta a Algemesí" (Algemesí, 2006)



No hay comentarios: